Referenties

GreenWatt

GreenWatt vindt de juiste investeerders dankzij het netwerk van Icafin

 

GreenWatt werd in 2004 opgericht als spin-off van de Université Catholique de Louvain (UCL). Het bedrijf ontwikkelt, verkoopt en onderhoudt kant-en-klare biogasinstallaties voor de agrofood- en drankindustrie die lokaal kunnen worden geïntegreerd. Om hun ambities te realiseren was het bedrijf op zoek naar nieuwe investeerders. Die vonden ze in Gimv-Agri+, Innogy Venture Capital en SRIW.

Internationale ambities

GreenWatts installaties gebruiken biogas als brandstof in warmtekrachtkoppelingsinstallaties of zuiveren en veredelen dit tot bio-methaan van aardgas-kwaliteit. Hun technologie zorgt voor installaties die uitzonderlijk robuust zijn en een hoge processtabiliteit en voedingsflexibiliteit hebben. Omdat ze de vergisting mogelijk maken zonder dierlijke mest, kunnen ze landbouwers, voedings- en drankbedrijven en voedingsdistributeurs tot hun potentiële klanten rekenen.

 

Hoewel ze al actief zijn in de Benelux en Frankrijk heeft het bedrijf honger naar meer, legt CEO Philippe Mengal uit: “Al twee jaar lang tonen we de kracht van ons concept en businessmodel. Met een kapitaalsverhoging wilden we dan ook de internationale groei van GreenWatt versnellen. We zijn dus erg blij dat we Gimv-Agri+, Innogy Venture Capital en SRIW als aandeelhouders mogen verwelkomen. Niet alleen hun substantiële investering, maar ook hun contacten zorgen ervoor dat we onze internationale ambities kunnen realiseren.”

Gimv gelooft in het verhaal van GreenWatt

Ook Bart Diels, partner bij Gimv en verantwoordelijke voor Cleantech, ziet een mooie toekomst voor het bedrijf: “Het is dankzij GreenWatts technologie dat kleine tot middelgrote installaties die gebruik maken van eigen afval economisch haalbaar zijn. Zo kunnen bedrijven hun energie- en afvalverwerkingskosten verminderen door gebruik te maken van hun afvalstromen. We zijn dan ook blij dat we hen kunnen steunen samen met Innogy Venture Capital, de venture capital-afdeling van het Duitse RWE, een van de toonaangevende elektriciteits- en gasbedrijven in Europa. Deze samenwerking biedt GreenWatt een unieke toegang tot nutsbedrijven, potentiële klanten en technologieleveranciers.”

Het belang van een onafhankelijke partner

Het vinden van de juiste investeerders is geen sinecure. Philippe Mengal vertelt hoe Icafin daarbij hielp: “Deze kapitaalronde was enkel mogelijk door de ervaring en het management van Icafin. Ik denk dat enkel een onafhankelijke partij, zoals Icafin was, in staat is het beste uit zo’n investering te halen. Hun uitgebreide en professionele netwerk zorgden dat we de juiste partners te pakken kregen, maar ook hun inzicht in de noden en verlangens van iedereen aan de onderhandeltafel waren broodnodig voor een succesvolle transactie.”