Referenties

Xylowatt

Icafin haalt 6,5 miljoen euro op voor groene-energieproducent Xylowatt

 

In 2007 ontwikkelde Xylowatt – een spin-off van de Université Catholique de Louvain – xW300 NOTAR, een unieke technologie voor vergassing van biomassa. Om een kapitaalsverhoging te realiseren kwam het bedrijf aankloppen bij Icafin. Het resultaat was een verhoging van 6,5 miljoen euro.

De competitie voor dankzij een nieuw soort biogas

De vergassing- en warmtekrachtkoppelingreactor die het bedrijf ontwikkelde produceert “woodgas” zonder teer en beantwoord daarmee aan strenge normen voor warmtekrachtmotoren bij opwekking van gassen. Met hun verscheidene centrales op basis van deze technologie, heeft het bedrijf een competitief voordeel in drie markten:

  • de markt van groene elektriciteit door warmtekrachtkoppeling van hout,
  • de markt van koolstofvrijgas als industrieel alternatief voor fossiele brandstof,
  • de markt van gedecentraliseerde elektriciteitscentrales in groei- en ontwikkelingslanden.

Meer kapitaal voor R&D en commerciële ontwikkeling

In totaal slaagden we erin om een kapitaalsverhoging van 6,5 miljoen euro te realiseren. Dat geld werd gebruikt voor de ondersteuning van R&D en de commerciële ontwikkeling via de financiering van dochteronderneming Xylergy. Deze dochter werd opgericht om nieuwe projecten op te zetten en centrales met hun technologie te beheren.

Nieuwe aandelen uitgeven

Om tot deze verhoging te komen, leidden we de uitgifte van nieuwe aandelen ten bedrage van 4,5 miljoen euro in goede banen. Deze werden onderschreven door de huidige aandeelhouders zoals VIVES, BAF, HAMON en EBW en nieuwe private aandeelhouders zoals Laurent Minguet en Laurent Levaux. Het resterende bedrag werd voorzien door participatiemaatschappijen FPIM en SRIW die een miljoen euro aan nieuwe aandelen en een miljoen euro aan obligaties met warranten onderschreven voor de financiering van Xylergy. Olivier Lefebvre: “Dankzij de kapitaalsverhoging is Xylowatt uitgerust om zijn technologie in te zetten in de veelbelovende biomassamarkt. Zo kunnen we een positieve bijdrage leveren tot een koolstofvrije en duurzame samenleving.”